måndag 15 juni 2009

dasset


Lite diskret därinne under trädens skugga, dit vandrar jag i lugn medvetenhet om att ingen kommer och stör. Inget lås behövs, dörren kan stå på vid gavel och naturen utanför låter sig betraktas och lyssnas till under en liten stund av meditation och filosofiska funderingar.

Torrdasset eller utetuppen som vi kallar det är ett ställe som säger mycket om ägaren. Det finns inte två likadana, man tillåter sig använda fantasin fritt och frejdigt utan tanke på pengar eller status. Det ska vara tankeväckande, roligt, vackert eller ge lite andlig tröst att gå och göra sitt tarv på en utetupp. Vissa har en liten bok liggande intill sitsen dit man kan skriva något allt efter inspiration och förmåga.

Jag har fått endel visdomsord på vägen från utetuppar, faktiskt. Och konstupplevelser av fina reproduktioner som låtit sig betraktas noggrant i detalj.

Ha en skön midsommar på utedasset! Städa upp efter er och tänk på att inte förstöra för dem som egentligen hör till sommaren. Småskraken som har ägg att ruva och inte vågar sig till dem för all stoj och spring. Så att äggen kallnar. Sånt.

Inga kommentarer: