onsdag 17 juni 2009

pärlan


Nypotatis och sill, gravad lax och egen kryddad snaps och en glad visa, det är midsommar. Till det hör också riktigt smör, det ska vara extrasaltat riktigt smör. Mera behövs inte, ingen kan säga att det är finlir till middag midsommarafton, det enkla är det godaste.

Här förbereder snapsen sig, en liten kvist åbrodd som är en släkting till malörten, får dra några timmar men inte längre. Annars blir det bittert och beskt. Åbrodden är en magisk buske. Den doftar ljuvligt när man mosar bladen, och sägs hålla bort knytt och elaka troll. Åbrodden står som en grön sky mitt på gården. Ibland hinner den blomma med små gröna fnas.

Lite socker i att smälta, jag tog rörsocker som gjorde drycken lite gulgrön, för att mjuka upp den råa spritsmaken och så blir det vanligaste finska kornbrännvin The Spirit of the White Night.

Till varmrätt något? Njae, de flesta är tillräckligt mätta men

till efterrätt rabarberpaj gjord på dinkel och grovt rågmjöl för gröt, det knastrar trevligt mellan tänderna, med mandelgrädde till, om man tycker.

Sedan blir det vad det blir. Korv till exempel.

Inga kommentarer: