onsdag 10 juni 2009

det bidde regn


ljuvt regn! Äntligen kom det, allt tvättas rent från det torra kalla blåsvädrets damm och det hörs hur marken dricker.

Läste om förändring av attityder när det gäller att spara vatten. Lite tråkiga siffror kommer här om nån orkar reflektera.
I finländska hushåll förbrukas dagligen i medeltal 150 liter kranvatten per person. Fyrtio procent går åt till duschen och badet. En fjärdedel spolas ner med skiten i toaletten, resten av vattnet går åt i kök och till tvättmaskin.

Såg en gång en film där en kvinna i Indien diskade flera stora kastruller med en skopa vatten. Hon satt på huk och diskade så att hon doppade diskborsten i en kopp med vatten, tog sand och lite såpa på. Sedan borstade hon kastrullerna med det, utan vatten, alla kastruller. Därefter tog hon lite av vattnet till varje kastrull och sköljde dem mycket skickligt så att inget vatten gick till spillo. Så tog hon den och lät vattnet från den rinna ner i nästa. Så lite nytt vatten till nästa och så rann det ner i följande kastrull. Behövdes det tog hon bara lite och sköljde rent. Kastrullerna glänste rena efteråt. Jag har ofta tänkt på hur elegant och lätt hon gjorde det. Tekniken var så väl inövad och självklar, på huk på ett jordgolv.
Vi skulle få ont i knäna och sand och matrester över allt.

Allt handlar om en förändring av tänkesätt som sedan blir en ny lite obekväm metod som sedan blir en vana. Nu låter vi bra vatten rinna ut i avloppet, kranen rinner medan vi gör annat! Helt oförsvarligt tanklöst. I stället kan man använda en balja, låta sköljvatten rinna ner i baljan och använda det vattnet till att torka bänk, skåp och till sist golvet nedanför diskbänken.

Före blandkranarnas tid hade man kallt och varmt vatten i skilda kranar, blandade det i tvättstället till lagom temperatur och tvättade sig. Inget gick till spillo. Efteråt sköljde man sig i nytt blandvatten.


Inga kommentarer: