tisdag 16 juni 2009

håsapettrar

Har du två vita streck efter dig på vattnet är du en håsapetter. Undrar varför de flesta som färdas på sjön har så bråttom, som om de var förföljda? De är visst förföljda av rädslan för att ha tråkigt, inte hinna njuta om de inte kommer tillräckligt fort fram dit de ska.

Mycket går också förlorat när man tror sig vinna tid. Alla yttre upplevelser som jagas jagar bort de inre som ska komma av sig själv om vi gav dem just tid.

Bodil Jönsson skriver mycket klokt om vårt förhållande till tiden i sin bok "Tio tankar om tid" och vår komplexa attityd till den. Åverkan mot det komplexa i syfte att försöka förenkla kränker dess kärna och upphäver dess existens.

Det ska ta sin tid att tänka. Man brukar på skämt säga att män inte kan gå i trappor samtidigt som de tuggar tuggummi. Samtidigt är det en eloge till dem, de kan koncentrera sig på det de just håller på med medan kvinnor har förmågan att kunna göra fler saker samtidigt liggande i sina gener.

Tankar tar tid, skriver Bodil Jönsson. Det måste de få ta för att förändringar inte ska föra med sig gap och klyftor mellan generationer och folk. Mellan vår barndomstid och våra barns är förändringarna så stora redan att det är nästan ofattbart. Jag förstår min mors barndomstid bättre än mina barn förstår min, förändringarna går fortare och fortare att vi får allt mera behov av att lätta på gasen för att inte bli stressade och utbrända kroppsligen och andligen.

Ser ni att det också är påsar med blomjord med i båten?

Inga kommentarer: