tisdag 13 oktober 2009

äppelpäppel


Äppel de mest härliga har jag så jag inte vet vad göra av dem. Har bjudit ut och delat med mej. Bakade en amerikansk äppelpaj häromdan, den gick åt med detsamma. Så god! Här är receptet.

Med kanel och muskot. Satte muskovadosocker i stället för farin i fyllningen som blev saftig och syrlig av antonowkaäpplena.

Amerikansk äppelpaj

3 dl vetemjöl eller som jag gjorde 1,5 dl vete och 1,5 dl grahamsmjöl
125 gr kallt smör
2-3 msk vatten

Fyllning.
6 äpplen
0,5-1 dl strösocker
0,5-1 dl farinsocker
1,5 tsk kanel
0,5 tsk riven muskotnöt
2 msk smör

Kör snabbt mjöl och kalla smörbitar till en smulig massa med kniven i en matberedare. Eller nyp hastigt ihop med fingrarna. Sätt i vattnet och knåda ihop eller kör till en boll. Det ska gå snabbt, överarbeta inte, då blir degen seg. Låt vila i kylen en halv timme så håller den fasonen bättre vid utbakningen.

Skala, om du vill, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda socker, kanel muskot i en plastpåse, sätt dit äpplena och blanda så att de blir täckta med mojsgottet. Lägg i en pajform och sätt in det i kylen en stund att safta till sig. Sätt ugnen på 200'. Lägg några klickar smör över äpplena. Ta en del av pajdegen och gör en rulle. Lägg den på kanten av pajformen. Kavla ut resten till ett lock, lägg det ovanpå ock kläm till kanterna. Snitta några lufthål med en vass kniv,. Pensla med uppvispat ägg. Blir det deg över, sporra ut blad och lägg på som dekoration. Pensla även bladen med ägg. Grädda i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter. Täck med folie om locket blir för brunt. Servera ljummen, med lätt gräddvisp, om du vill.

Inga kommentarer: