fredag 13 november 2009

november

kunde man gärna vara utan. Lite bättre känns det när marken är lätt vitpudrad. Färgerna är milda, tittar man noga ser man fler nyanser än någonsin på sommaren.

Fåglarna får inte glömmas bort och jag är förvånad över hur mycket de mumsar i sig. Så äter de hela den allt kortare ljusa dagen för att inte frysa under den allt mörkare långa natten. Här ser ni

Världens billigaste och enklaste tänkbara fågelbräde:

Det behövs ett plastämbar och två lock. Och järntråd.
Borra ett par hål runtom längst ner intill botten. Ta med en vass kniv och gör dem så stora att solrosfrön eller krossade jordnötter ryms att ramla och samlas när fåglarna pickar i sig.

Fäst det ena locket med ovansidan uppåt (så att fåglarna ska ha något att sitta på, vänder man andra sidan samlas lätt vatten och skräp i rännan.) Fäst med järntråd genom äthålen och genom locket som du borrat hål i och vira så att det sitter stadigt. Du kan också göra en krok av järntråden undertill där det går att hänga fettbollar.

Fyll med frön och häng gärna upp den lite snett så att fröna rinner ner. Rengör botten och sittlocket ibland emellan påfyllningarna, helst under duschen i hett vatten. Fåglarna får inte bli sjuka, matställen sprider lätt baselusker och bobbor.

Så kvittrar de till tack hela våren då det blir dags för trädgårdsjobb igen!

Inga kommentarer: