torsdag 18 mars 2010

Strandviol (Viola Persicifolia ) på ängen på skären.
Prästkrage ( Leucantemum vulgare)Tatxacum officinalisDen pyttelilla blomman som växer på vägen till mormor. Hittar den inte i floran.Skvattram ( Rhododendron brachycarpum) en regnig försommardag.Skogstjärnor ( Trientalis europeae) på skären.Teveronika ( Veronica chamaedrys ) vid vägrenen en solig dag på vägen ner till sjön.I kväll kom det mera snö. Jag börjar längta till vår och sommar. Ibland tycker jag de vilda blommorna, de som växer ute i den fria naturen, är de allra finaste..

3 kommentarer:

maja sa...

Ja, härligt med vilda blommor! Tycker också attd e vilda är vackrast, de naturliga, inhemska. Det är såna och bara såna jag vill ha i min framtida trädgård.

Förresten, jag tror mig veta att rödbläran på din banner heter Silene dioica, inte Lychnis. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caryophylla/silen/siledio.html

solveig sa...

:-) Ja, så heter den. I skolan fick vi lära oss latinska namnen på alla växter vi måste samla och då hette den Lychnis dioica. Enligt den finlandssvenska Floran i färg. Jag har noterat att en del växter har olika latinska namn i olika länder.

maja sa...

jag tror nog att alla har samma namn i alla länder men det sker omändringar vartefter man lär sig mer om deras familjer. Har skett extra mkt nu på sistone med dna-framskridandet, växter hör till andra familjer än de man tidigare trott.