torsdag 1 juli 2010

sol och regn


om vartannat och en skön värme. Nu är det sommar. Trädgården frodas, det är en otrolig grönska och det växer så det syns från dag till dag. Efter någon dags vistelse i skärgården är det alltid lika spännande att komma tillbaka och gå en runda för att se vad som hänt.

Räknade ut att jag odlar endast ca halva trädgårdens areal, resten är impediment fast det uttrycket låter lite otrevligt. Där växer det som det vill och det får det hjärtans gärna. Det är trädgårdens frizon och kammare för alla naturligheter. Jag älskar såna platser därför att där bor de andra. Fåglarna som gömmer sig i träden, kryp och knytt som krälar och larvar sig och har sitt för sig där i godan ro.

Bakom lekstugan under den stora granen är det mörkt och hemligt. Under lekstugans fönster växer en ros vi tog ett skott av från Valsörarna ute i Kvarken. Den har enkla rosa blommor och nu växer den i rena fröjden över att ha fått komma i en varm miljö. Den har jättevassa taggar.


Här bakom växthuset är också en frizon, en nordisk djungel med lianer av vinda och hallon och brännässlor (de sistnämnda trivs tillsammans).

Avstår så gärna delar av trädgården att få växa i fred, tycker att jag inte behöver bestämma överallt. Är godhjärtad (eller lat.) ;-)
Hemliga gången, mörk och lite bakom där barnbarnet förtjust utropade: Mommo, här kan man också gå! Växthuset i fonden.

Vita krolliljan. Den fick lite för ljust när linden dog, men håll ut kära lilja, den nya linden tar sig allt vad den hinner.


Blågull, Jakobs stege..


På finska juhannusruusu, midsommarros. Är gammal på gården, den bästa ros jag vet. Vet inte om så många andra.

4 kommentarer:

Cicki sa...

Det är väl trevligt när det får bli lite vildvuxet. Supertrimmade trädgård ger mig bara olust på något vis. Som att komma in i ett superstilat hem, om du förstår vad jag menar.

Kom på en gammal äppelsort som jag måste fråga om du stött på. Min gamla moster hade en gammal trädgård med massor av äppelträd. Där växte en sort som hette Petrograd. Stora äpplen som påminde lite om Gravensteiner. Har aldrig sett eller hört talas om de annars. Det är nog de godaste äpplen jag ätit i hela mitt liv. Tyvärr lever inte min moster längre så jag kan inte fråga henne.

solveig sa...

Det låter som en sort som härstammar från Ryssland. Många sorter som säljs här numera kommer därifrån. Här i närheten finns en pomolog, en äppelexpert, hans handelsträdgård ligger inte långt härifrån.Ska fråga honom vid nästa besök där.

Cicki sa...

Visst låter det ryskt. Det tycker jag också. Tack för att du vill kolla upp.

Mammasblommor sa...

Din trädgård ser jättemysig ut! Mycket trevligare än en superstylad och perfekt trädgård!
Visste inte att det fanns vitt Blågull, så vacker den är!
Ha det gott i sommarvärmen!